Top 5 ‘onbekende’ Indonesische gerechten

Natuurlijk, een nasi goreng en een sateetje gaat er altijd wel in. Maar wat zijn nu lekkere, minder bekende Indonesische gerechten? Een top vijf.

1. Lotek

yogyakarta-classic-lotek-bu-bagyo1--1170x780

Deze frisse salade overgoten door een sausje van gemalen pinda’s en kurkuma is een West-Javaanse specialiteit. In de verte doet de lekkernij denken aan het welbekende gado-gado, maar Lotek is naar onze mening toch het knappere achterneefje.

Het bergje gekookte groenten (spinazie, kool, taugé, aubergine, basilicumbladeren) oogt mooi met de bruine saus. Bijna net zo mooi als Java zelf. een beetje kroepoek zorgt net voor wat extra knapperigheid.

2. Nasi Bakar

22194705545_6a995a60ef_k

Nu we het toch over nasi hebben: voor Indonesiërs is nasi niet het bakje bij de Chinees met gebakken rijst, groenten en een spiegelei. Nee, nasi is witte rijst en daar kun je een hoop mee doen. Barbecuen bijvoorbeeld zodat je het overheerlijke nasi bakar krijgt.

Deze smaakbom zit in een jasje van een bananenblad. De mix van witte rijst, kip, basilicum en verschillende boemboe’s wordt boven een handvol hete kolen gehouden, net zolang tot het blad bruin kleurt. Absolute aanrader: eet het met een heet pepertje in handbereik (evenals een glas heel koud water, overigens)

3. Rujak

yogyakarta-classic-lotek-bu-bagyo1--1170x780

Een gezonde snack en een zeer geliefde in Indonesië, Maleisië en Singapore. Voor de stand van een populaire straatverkoper (of foodhallhawker in Singapore) kan zich een lange rij ontpoppen van hongerige eetliefhebbers. Rujak, een frisse fruitsalade overgoten door een sausje van pinda’s en azijn), wordt veelal gegeten na een grote maaltijd.

Verschillende regio’s in de genoemde landen kennen elk hun eigen variant. Verschillende soorten fruit, net een andere smaaksensatie in de saus maken het verschil. Onze favoriet is de Rujak Cuka uit Bali. De Balinezen hebben een voorkeur voor een zoetzure saus van azijn en (palm)suiker, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Javanen. Soms wordt in de Cuka gefermenteerde garnalenpasta toegevoegd. Onze voorkeur gaat uit naar onrijpe, zure stukjes mango.

4. Ayam goreng sambal mangga

Het volgende gerecht is goed te volgen door nummer drie goed te lezen. Ayam Goreng, gefrituurde kip. We kennen het allemaal. Maar ken je ook de variant met een mango rujak? Een hemelse combi hoor! Het zoetzure, frisse van de mango rujak gecombineerd van het zoute, vette en hartige kipje.

Nu denkt je, ‘ja maar dat hebben we ook bij de buurtchinees: zoetzure kip.’ Dit is anders. Bij Ayam goreng Mangga is elke hap een genot omdat de smaaklagen zo goed te onderscheiden zijn van elkaar. Een soort spekkoek van (smaak)sensatie.

De fijnproever eet het gerecht met de Lalijiwo Mango. Deze vrucht is droger, dus knapperiger, dan de normale mango’s. Vrijgekomen sappen van de kip vermengen zich dan niet zo snel met de vrucht zodat ‘de lagen’ wat langer genoten kunnen worden.

5. Babi Guling

tumblr_li3leuiIyW1qbf8wpo1_1280

Wie geen Babi guling, ofwel geroosterd varken aan het spit, eet op Bali; die is daar nooit geweest. Voor wie het mag eten is deze lekkernij soms zelfs de enige reden dat ze naar het vakantie-eiland afreizen. Het dier wordt gevuld met een bonte mix aan kruiden en specerijen, terwijl de huid wordt ingesmeerd met koenjitsap. Daarna wordt het varken boven een houtvuur geroosterd en dat uren achter elkaar. De barbecue-chef controleert of alles goed gaat en smeert de huid zo nodig bij. Als je dit bestelt krijg je gestoomde rijst met jonge broodvruchten, mals vlees, stukjes knapperige huid en een stukje bloedworst. Daarbij krijg je ‘lawar’, een mengsel van bloed, gehakt varkensvlees en groenten en kruiden.

1 Comment

  1. Dat ziet er allemaal lekker uit. Heb je ook een top 5 voor de Aziatische Tijger?

Geef een reactie