Eerste indrukken Bogota

Daar sta je dan met je goede gedrag: bepakt en bezakt met de jetlag nog in je lijf in Bogota, Colombia. De stad die in de jaren negentig de top tien van de meest gewelddadige steden van de wereld nog hoog aanvoerde. En nog steeds heeft de hoofdstad van Colombia een slecht imago. ‘Wil je dood’, ‘Ben je het leven moe’, ‘Vaarwel’; zomaar wat uitspraken van bezorgde vrienden en familie. 

En zowaar, ik ben nu drie dagen in deze unieke stad. Is het echt zo slecht gesteld? Ik heb het idee van niet. Ik liep zonder enig onveilig gevoel door de stad en de straten maken een levendige indruk. Welke boef zou me hier beroven? Maar toch, enkele gesprekken met mede-reizigers in mijn hostel doen weer anders vermoeden. Zo is een Fransman gewelddadig beroofd van zijn telefoon en geld, in Frans accent: “Look here, the bastards put a knive in my arm”, terwijl hij de steekwondjes liet zien. Van een Spaanse backpackster is haar rugtas opengesneden. Weg ereader.

colombia-2016-bogota-la-candelaria-05

Als ik tijdens mijn eerste avond een biertje drink met de Nederlandse vrijwilliger in mijn hostel, vertelt hij mij dat bijna al deze berovingen ’s nachts gebeuren, zo ook met de twee Zuid-Europeanen. “Neem gewoon een taxi na acht uur ’s avonds, kost geen drol,” zegt hij tussen twee sippen bier.

Mij is nog niets overkomen. Ik heb daarom een vooral positief beeld van de stad. Mijn eerste indrukken:

Hooggelegen
Bogota ligt op het Bogota-plateau dat op 2600 meter hoogte ligt in het Andesgebergte. Het is er gemiddeld 16 tot 20 graden en de lucht is ijl. Acclimatiseer dus voordat je actieve dingen gaat doen. Ik heb tijdens mijn tochten door de stad regelmatig pauzes moeten houden. De stad wordt omgeven door bergen en van bijna elk punt zijn die ook te zien. Het geeft deze miljoenenstad een uniek panorama.

colombia-2016-bogota-la-candelaria-03 colombia-2016-bogota-la-candelaria-02

Slecht eten
De ziel van een land wordt weerspiegelt in het eten. Zo is de Maleisische keuken net zo gevarieerd en pittig als de bevolking en de Chinese gastronomische gouden regels net zo Confuciaans als die maatschappij. Hoe is het eten hier in Colombia. Mwoah. Ik ben nog niet positief. Veel vlees, weinig groente en grote stukken aardappelen. Misschien goed voor het leven in het hooggebergte, maar niet voor mijn maag. Ik ben nog op ontdekkingsreis, dus op dit punt kom ik terug.

Bruisend
Misschien is het om de kou te verdrijven, maar wat kunnen Colombianen swingen! Zodra de zon ondergaat verschijnen er straatartiesten die een dansend publiek bedienen. Bogotanen communiceren ook met grote gebaren, dansen bijna een discussie. Op de vele pleinen in de stad is het druk, studenten (Bogota kent vele universiteiten) drinken biertjes, straatventers verkopen hun waar en overal zijn er wel graffiti-artiesten die hun kunsten op canvas tonen.

Historisch
La Candelaria is het historische centrum van de stad. Hier is Bogota in de zestiende eeuw gesticht door de Spanjaarden. Smalle autoloze straatjes tussen felgekleurde oude gebouwen. Het is alsof je door een openluchtmuseum loopt. De wijk heeft een aantal pleinen, waarvan de Plaza de Bolivar de bekendste is. Het plein wordt omgeven door enkele belangrijke gebouwen. Het Justitieel Paleis, die door de groep van Pablo Escobar in brand is gezet om het daar bewaarde bewijsmateriaal tegen de opperboef te vernietigen. Ook is hier het Colombiaanse Congres en de grootste kathedraal van de stad te vinden.

colombia-2016-bogota-la-candelaria-04

Aardige, mooie mensen
De bevolking is de ware schat van de stad. Het land wordt veel minder bezocht dan bijvoorbeeld Peru of Equador. Buitenlanders worden vriendelijk onthaald en men is nog echt geïnteresseerd in je. Je wordt vriendelijke toegelachen en zelfs als je het Spaans niet goed machtig bent, wordt er geduldig gewacht tot je weer eens een zin door Google Translate hebt gehaald. O, en wat zijn Colombianen over het algemeen mooie mensen! Wat is er zaliger dan mensen kijken op een pittoresk plein met goed gezelschap, een biertje en een uitstekende straatartiest aan de overkant? Ik blijf nog even.

 

2 Comment

  1. Erica says: Beantwoorden

    Lekker om zo met je mee te reizen ik kijk al uit naar het vervolg

  2. Nou, goed begin Andre. Mooie foto’s, goed verhaal en een veelbelovend begin van je reis. De Aziatische Tijger zal je missen.
    Goede reis.
    Gr. Bert.

Geef een reactie