Hier kun je prachtig kamperen in Colombia

Buiten is het koud. Maar jij bent comfortabel, want je hebt je als een rups in een cocon gewurmd in je warme slaapzak. Het geluid van het kabbelende beekje sust je in slaap. De volgende morgen open je je tent en het eerste wat je ziet is een weids, groen landschap met hier en daar plukjes vee en op de achtergrond een machtige bergformatie. Er is niets zo fijn als reizen met een tent. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Zeker in Europa. En toch kent ook Colombia prachtige kampeerspots.

Salento
Het heuvelachtige landschap van Colombia’s koffiezone biedt de juiste condities voor de koffieplant om hier bijna perfect te gedijen. De regio biedt meer dan koffie alleen: het glooiende land is perfect voor een wandeling en de vele boerderijen bieden een inkijk in de cultivatie van de bonen die in onze bakkie pleur eindigen. Maar ook voor de meer eisende backpacker is het hier goed toeven. Eén van de mooiste nationale parken van het land biedt genoeg uitkomst voor de avonturier. Meerdaagse hike-tochten door een ongerepte natuur is hier één van.

In het hart van deze regio ligt het gezellige Salento. Hier heb ik mijn tentje opgezet op het terrein van La Serrana Hostel. Deze finca (boerderij) is net even buiten het dorpje gelegen op een heuvel met een geweldig uitzicht. La Serrana heeft alle gemakken van een hostel en biedt toch genoeg ruimte voor een ongestoorde camping-ervaring. Op het grote terrein achter het hostel is er ruimte voor tenten en caravans. Toen ik er was, had ik het rijk voor mezelf. Ik bezette het beste plekje en had een million dollar view. Elke morgen werd ik langzaam wakker onder het genot van uitstekende koffie terwijl de koeien in de verte graasden en de ochtendnevel elke minuut meer van het gebergte onthulde. La Serrana biedt een gratis ontbijt en op het terrein hebben ze heerlijke warme douches neergezet. Glamping op en top dus!

Waar kun je kamperen? La Serrana Hostel (7 euro)
Waarom hier kamperen? Geweldig uitzicht. Alle comfort van een hostel zoals ontbijt, warme douche en gemeenschappelijke ruimte. Op steenworp afstand van Salento, nationale park Los Nevados

Juanchaco / La Barra
De Pacifische kust in Colombia ligt een beetje buiten de toeristische radar en dat is begrijpelijk. Het is moeilijk om er te komen, want niet veel wegen leiden naar deze ongerepte stranden. Juanchaco is één van de meer toegankelijke leefgemeenschappen aan de Costa Pacifica. Via de havenstad Buenaventura gaan er boten naar dit dorp en nabijgelegen strandgemeenschap La Barra.

Maar wie de moeizame reis trotseert wacht een paradijselijke verassing. Een uiterst vriendelijke vissersbevolking, lege stranden en een nog traditionele Indianencultuur in de dichte jungle. La Barra is het strand waar je moet wezen. Hier is de toeristische infrastructuur het best, maar nog steeds erg basic. Sommige ondernemende vissers hebben hun strandhuisjes opengezet voor gasten. Ik heb mijn tent opgezet op één van de stukjes privéstrand van een alleraardigste familie. Elke dag verse vis op je bord en ’s avonds onder het genot van een biertje naar de zonsondergang kijken. Wat wil je nog meer?

Waar kun je kamperen? Bij elk hostel aan het strand (2 a 3 euro)
Waarom hier kamperen? Wakker worden, naar het strand rennen voor een frisse duik

Los Nevados
Peter Jackson had hier heel goed The Lord of the Rings kunnen opnemen. Hier waan je je in Middle Earth vanwege het machtige berglandschap, dichte bossen en graslanden zo ver het oog reikt. En dat allemaal in één park.

Officieel is kamperen niet toegestaan, maar in dit nationale park kun je eigenlijk overal in de wilde natuur je tent op zetten. Ik heb er tijdens mijn driedaagse hike één nacht gekampeerd. De overige twee nachten heb ik bij boerenfamilies geslapen in een warm bed, maar het was ook heel goed mogelijk om (tegen een kleine vergoeding) je tent op te zetten op hun land. Tijdens mijn tocht door het prachtige park kwam ik genoeg spots tegen waar je de nacht door kunt brengen in je tentje.

Waar kun je kamperen? Overal in nationale park Los Nevados (gratis of kleine vergoeding bij boeren)
Waarom hier kamperen? Ongestoord wild kamperen. Prachtige natuur. Hiken in wilde natuur rondom je base camp

Sogamoso
Sogamoso is een mijnstadje ten noorden van Bogota. Niet veel bijzonders, afgezien van de uiterst vriendelijke bevolking. Nee, je komt hier voor de nabijgelegen koloniale dorpjes in een groen heuvelachtig landschap. Vanuit één van deze schatten, het dorpje Mongui, kun je relatief makkelijk lopen naar Paramo de Oceta; een uniek, bijna buitenaards, landschap boven de boomlijn. Zeker het bezoeken waard, want een paramo vind je alleen in deze hoek van de wereld. Voor diegene die het dorphoppen moe is, wacht het hoogstgelegen meer van Colombia: Lago de Tota.

Ook hier kun je je tent opzetten op het terrein van een boerderij en wel Finca San Pedro, even buiten Sogamoso. De sympathieke eigenaar heeft achter zijn hostel, bij de rivier, een grasveld waar je kunt kamperen. Het uitzicht is niet spectaculair, maar toch is het de moeite waard om hier te kamperen. Zijn finca wordt voornamelijk bezocht door yoga-studenten vanwege de rust en positieve vibe van het personeel. Maar ook als je niet van yoga houdt is het de moeite waard, zeker de gezellige gemeenschappelijke ruimte met open haard is een pluspunt.

Waar kun je kamperen? Finca San Pedro (6 euro)
Waarom hier kamperen? Fijn hostel waar je langer zult blijven dan gepland. Warme douche en ontbijt. Dichtbij Paramo de Oceta en Lago de Tota

Tatacoa
Tatacoa in het zuiden van Colombia is als een levensgroot driedimensionaal schilderij van de Engelse kunstenaar William Turner. De kleine woestijn is een oase van verschillende tinten rood midden in een groene tropische regio. Overdag veranderen de droge gerimpelde aarde, de machtige rotsformaties en eenzame zandpilaren elk uur van kleurnuance door het licht van de snikhete zon. In de nacht kleurt Tatacoa aangenaam donkerblauw en wordt het overkoepelt door een prachtige sterrenhemel.

En het is in slaap vallen onder deze sterrenhemel dat kamperen hier zo speciaal maakt. Het weer is eigenlijk te heet, alhoewel het ’s nachts behoorlijk afkoelt, en de grond is te droog om je haringen goed vast te zetten. Maar het is de moeite waard, geloof me. Ik heb mijn tent opgezet achter de sterrenwacht in het begin van de woestijn. De beheerder is er de hele dag en houdt een oogje in het zeil.

Lees hier mijn reisverslag van Tatacoa

Waar kun je kamperen? Zowat bij ieder hostel langs de enige weg of in de woestijn (gratis of voor zo’n 2 euro bij hostels)
Waarom hier kamperen? In slaap vallen onder een prachtige sterrenhemel

Geef een reactie