Vijf podcasts die elke reiziger op zijn telefoon moet hebben

Je kent het wel: lange busreizen en wachten op een vertraagde vlucht. Je kunt dan een filmpje kijken, lezen of gewoon genieten van het voorbijkomende landschap. Natuurlijk doe ik dat ook, maar soms is het fijn om te luisten naar een podcast. Mijn vuurdoop met deze on demand radioshows was in 2014 met de geweldige serie Serial over de vermeende moord op een middelbare scholiere. Dit zijn op het moment mijn zes favoriete shows.

Amateur Traveler
Deze podcast van zelfbenoemde ‘amateur reiziger’ Chris Christensen is een uit de hand gelopen hobby, zo zegt hij zelf. Chris is begonnen in 2005 en is inmiddels één van de grootste travel casters; en dat heeft een reden! Zijn insteek is vaak uniek. Zo heb ik erg genoten van de aflevering over een expat in Medellin in Colombia die daar ontdekte dat hij wel degelijk ritme in zijn lijf heeft. Ik zat toen zelf in die stad en waagde hierdoor ook maar eens een kans in een salsatheek.

Chris is een persoonlijkheid op zich en naast geweldige reisverhalen, biedt hij ook een inkijk in zijn persoonlijke leven. Zo heeft hij wel eens een show gewijd aan zijn opa die op een zekere dag een bank binnenloopt op het moment dat deze wordt overvallen. Chris is wat je noemt een story teller en dat in combinatie met zijn mooie reizen maakt maakt zijn show geweldig.

My dad wrote a porno
Hilarisch. Ik kan niets anders zeggen. Presentator Jamie Morton komt er achter dat zijn vader een (nog) onuitgegeven erotische pulproman heeft geschreven. Dat is voor hem geen reden om het manuscript snel weer terug te leggen in de bureaula. Nee, Jamie besluit elke week met zijn vrienden een deel te lezen van het boek. Als het me weer even tegenzat, zoals die ene dag dat ik beroofd werd in Cali, luisterde ik weer naar Jamie en zijn kameraden. Gegarandeerd lachen met die gasten!

Indie Travel Podcast
Craig en Linda Martin reizen als sinds 2006 de wereld rond. Wie droomt daar niet van? Niet geheel onterecht rijst dan de super Nederlandse vraag: maar waar betalen ze dat dan van? Wel, daar geven ze elke week antwoord op in de vorm van tips voor goedkope accomodaties, tickets of andere manieren om geld te besparen. Ze hebben interviews met lokale experts en schijnen hun licht op de bijzondere plekken in de wereld. Voordat ik naar Zuid Amerika reisde heb ik alle shows over dit werelddeel beluistert en had ik erg veel aan vooral de kleine tips over bijvoorbeeld busreizen. Maar bovenal raakte ik geïnspireerd door het koppel zelf. Ze hebben duidelijk veel lol in hun reizen en dat steekt erg aan.

BBC The Documentary
De BBC toch wel het journalistieke medium waar alle andere media zich aan meten. Naast hun fantastische televisiedrama’s (de originele House of Cards, anyone?) en (natuur)documentaires, hebben ze zich ook begeven op internet. Hun uitstekende radiodocu’s zijn allemaal te beluisteren via een wekelijkse podcast. De onderwerpen zijn altijd actueel en belichten voornamelijk onderwerpen die tijdens het snelle dagelijkse nieuws niet genoeg kunnen worden uitgediept. Ik heb er altijd wel een paar (vooraf gedownload) op mijn telefoon staan en luister ze voornamelijk tijdens lange hikes of rustmomenten met een mooi uitzicht.

Extra pack of peanuts
Nog een koppel, Travis en Heather Sherry, die zich richten op de reiziger die weinig te besteden hebben. Wat hen bijzonder maakt is dat ze laten zien dat je als budget backpacker niet elke dag noodles hoeft te eten om geld te besparen. Sterker: je kunt heel toffe dingen doen voor weinig geld. Zo hebben ze vliegtickets gescoord voor vijf dollar (!) naar de World Cup in Brazilië en slapen in de meest luxe oorden voor erg weinig geld. Hoe? Luister naar ze!

Alle podcasts zijn te downloaden via iTunes of je favoriete podcast app

Foto: Emily Orpin

Geef een reactie