Ga van die gebaande paden af!

Diegenen die in een paar dagen Cambodja bezoeken voor alleen de Killing Fields en Angkor Wat doen het land tekort. Kom op, ga van de gebaande paden af en bezoek onderstaande vier plekken die over enkele jaren overspoeld worden door het massatoerisme.

1. Koh Rong eilanden
Echt onontdekte plekken zijn er natuurlijk niet, maar je hebt toch wel degelijk parels die tot nog toe behoorlijk onder de radar zijn gebleven. Zo ook de Koh Rong eilanden op twee uur varen van Sihanoukville. Geef van tevoren wel aan waar je naar op zoek bent, de eilanden verschillen als dag en nacht van elkaar.

Het kleine Koh Rong Sanloem is er om de hectiek uit te zweten. Verlaten witte stranden, perfect voor een frisse duik en dan heerlijk verdrinken in je boek. Koel briesje, blauw water wuivende palmbomen en dat alles zonder het gezeik van hard sprekende medelanders en rommel van de vorige Full Moon Party zoals dat in Thailand bijna overal het geval is.

Voor elk budget is er onderkomen, van luxe strandhutten met airco tot een bed op een slaapzaal. Op actievere dagen verken je de jungle met een stevige wandeling of vergaap je je aan de schoonheid onder water tijdens een snorkeltour.

Het grotere eiland is het domein van backpackers. Onder de klanken van die onontbeerlijke gitaarspeler met rastahaar relax je terwijl de wietdampen je neus binnendringen. Maar het geeft niet, je doet zelf ook mee (zonder te inhaleren uiteraard) en zingt maar weer eens een hit van Bob Marley uit volle borst mee, want iedereen doet dat.

’s Avonds drink je goedkope biertjes en dans je op hetzelfde witte strand waarop inmiddels het kampvuur is aangestoken. Hier geen harde klanken uit discotheken, maar deuntjes uit iemands iPhone.

Het is duidelijk. Voor elk wat wils. Wees er wel snel bij, want er wordt op beide eilanden druk gebouwd aan luxe resorts en hotels.

3993698823_080f0e7850_o

2. Kampong Cham 

De grootste stad in het noordoosten van het land mag niet ontbreken tijdens de reis. Het is de derde stad van het land, maar dat zegt niet zoveel in Cambodja. Kampong Cham telt slechts zestig duizend zielen. Omdat de stad niet zo veel toeristen trekt, is het nog authentiek gebleven. Hier geen touts of internationale fastfoodketens, maar lege straten, met hier en daar plukjes brommers, en koloniale Franse gebouwen. ’s Avonds is de stad verlaten en donker, wat een perfecte gelegenheid is om de sterrenhemel weer eens in volle glorie te zien.

De nabijgelegen Nokor Wat mag absoluut niet overgeslagen worden. De tempel uit de elfde eeuw is nog in goede staat en geeft je een perfecte gelegenheid om zonder gehijg in je nek je te vergapen aan de Ankoriaanse architectuur of beeltenissen van akelige religieuze riten. De tempel staat onder andere bekend om de muurschilderingen die pijnlijke martelingen en executies verbeelden om een zo goede mogelijke geleide naar het hiernamaals te garanderen.

3. Beatocello concert in Siem Reap
Elke donderdag en zaterdag geeft de Zwitserse dokter Beat Richner een celloconcert ten behoeve van zijn kinderziekenhuis, Kantha Bopha. Wat is er mooier dan om in de tropen de hemelse klanken van Bach te horen en weten dat je donatie (concerten zijn gratis, maar een gift wordt verwacht) goed terecht komt? Richner, beter bekend als Beatocello in het Siem Reapse, vertelt tussen de stukken over zijn jarenlange medische werk in het land.

4. Kompong Phluk 
Op een steenworp afstand van Siem Reap ligt aan de oevers van de Tonle Sap rivier het visserdorpje Kompong Phluk. Het gehucht bestaat uit huizen die op palen zijn gebouwd en doen het altijd goed op jaloerse makende foto’s voor het thuisfront. Ingeklemd tussen mangrovebossen wonen amper drieduizend mensen die voornamelijk van de garnalenvangst leven.

2962060338_b85d56fbcf_b

Het leven lijkt hier al jaren stil te hebben gestaan: hard werken in de frisse buitenlucht en eerlijke gemoedelijkheid. Verandering is er wanneer het natte seizoen overgaat in het droge. Daar waar de huizen wel op het water lijken te drijven in het eerste geval, zweven ze meters hoog in het droge seizoen vanwege de lage waterstand. De dorpelingen verhuizen dan naar het achterliggende meer om daar tijdelijk te wonen.

Het avontuurlijkst is om het gebied met een boot binnen te varen, maar tegenwoordig rijden er ook tuktuks vanuit het nabijgelegen Chong Khneas naar Kompong Phluk.

Bron foto’s: Christopherunkle_samePi.Longo

Geef een reactie