MSR Miniworks EX: Heerlijk, Helder Water

De MSR Miniworks EX is makkelijk in gebruik en kan tegen een stootje. De filter is zeker waar voor zijn geld: hij kan tot 2000 liter water kan zuiveren voordat je het filteronderdeel moet vervangen, dat is veel meer dan andere waterfilters in deze prijsklasse. Duidelijke nadeel is het gewicht. Hij is relatief zwaar en bovendien ook groot. Je moet je veel pompbewegingen maken voor een liter water. Al met al is het een betrouwbare gezelschap voor lange hikes in de natuur. Zou ik hem met de wetenschap van nu weer kopen? Waarschijnlijk niet. Alhoewel ik deze MSR absoluut waardeer, zou ik in de toekomst kijken naar een kleiner en lichter model.

Voors en Tegens

Pluspunten: Goed gebouwd / lange levensduur / filtert chemicaliën, bacteriën en protozoën / makkelijk in gebruik / is op Camelbak waterfles te schroeven

Minpunten: Zwaar / langzaam / groot en log / filter moet vaak schoongemaakt worden

Specs

Gewicht: 456 gram
Dimensies: 19cm x 7cm
Output: 1 liter water per minuut
Filter type: Keramisch
Levensduur: 2000 liter

Gebruik
De MSR Miniworks EX (verder de MSR genoemd) kan gerust mee op een meerdaagse tocht in de natuur. De filter is erg makkelijk in gebruik en doet zijn werk. Mocht er onverhoopt iets fout gaan, de MSR is makkelijk uit elkaar te halen zodat je de onderdelen kunt vervangen. Ik heb het zelf niet meegemaakt, maar volgens andere gebruikers moet je vooral oppassen tijdens erg koud weer. De keramische filter kan bij bevriezing stuk barsten. Neem voor de zekerheid dan ook een extra filter mee, je weet maar nooit.

Gelukkig is dit keramische onderdeel los verkrijgbaar. Bij normaal gebruik filtert het ding 2000 liter water. Je kunt de betrouwbaarheid van de filter testen door de bijgeleverde meetstuk tegen het keramiek te houden. Je moet een nieuwe kopen als dit stuk plastic in de vorm van een paardenhoef de filter helemaal kan omsluiten.

De fabrikant beweert dat de filter water met chemicaliën, bacteriën en protozoën zuivert en ik geloof dat best. Ik heb op dezelfde dag van aanschaf een liter heel groen slootwater gefilterd en had de volgende dag geen buikpijn. Het water was helder, smaakte goed en rook nergens naar. Let wel: de MSR filtert geen virussen! Overigens is het raadzaam om altijd op zoek te gaan naar de schoonste bron. Bewegend water is beter dan stilstaand en hoe helderder het water, hoe beter.

De bijgevoegde slang is lang genoeg om ook moeilijk bereikbaar water te bereiken. Nadat je een bron gevonden hebt is het een kwestie van pompen totdat je een liter hebt. Na zoveel pompbeurten is het belangrijk om de filter schoon te maken. Met het bijgeleverde schuursponsje is dat een makkelijk karwei. Eens in de maand, of bij veelvuldig gebruik, kook ik de filter in een pan water zodat ik ik zeker weet dat alle bacteriën dood zijn.

In de praktijk
Het is mijn eerste waterfilter en kan zodoende dan ook niet vergelijken met andere modellen. De MSR heeft mij tot nog toe niet in de steek gelaten. Ik heb hem meegenomen tijdens meerdaagse trektochten in Zuid-Amerika. Zo heb ik aan de Colombiaanse Pacifische kust per ongeluk water gefilterd waar vis in schoongemaakt werd. Ik was verkouden en rook geen nare geur en het vertroebelde water deerde mij op het moment niet omdat ik erg dorst had. Ik realiseerde mij pas dat ik dit vieze water zuiverde nadat een vissersvrouw al rennend op mij af kwam en tussen haar gehijg door vertelde dat dit water absoluut niet drinkbaar is. Ik leef nog en ben nadien niet ziek geworden.

Mocht je trouwens met grote groepen reizen en de enige zijn met een filter, laat het dan niet de MSR zijn. Voor elke liter moet je een minuut pompen. Dit klinkt weinig, maar er zijn veel snellere waterfilters te koop. Tijdens een groepstocht in het Andes-gebergte was ik de pineut en heb ik tien minuten zitten pompen voor de groep. Als dit nu makkelijk en effortless gaat, maar dat is helaas niet het geval. Na elke pompbeurt wordt de druk groter en moet je meer kracht geven.

Ik heb de MSR meerdere malen vervloekt tijdens solo trektochten vanwege het gewicht en lompe grootte, maar het moet ook gezegd worden dat hij tegen een stootje kan. De keren dat ik hem uit mijn handen heb laten vallen zijn ontelbaar en toch werkt hij nog naar behoren. Ook is de hendel van een stevig soort plastic gemaakt, je maakt hem niet snel stuk.

Het product is met eigen gelden aangeschaft